הבעל שם טוב
ידוע שלעתיד לבוא השכינה נקראת כלה כו', ובזה יובן מארז"ל 'כיצד מרקדים לפני הכלה' – רצה לומר שתמה כיצד מרקדים בזמן הזה בגלות השכינה שהוא לפני וקודם שנקראת כלה. ולכן 'בית שמאי אומרים: כלה כמות שהיא' – היינו כל אחד ישער לפי דעתו ויכלתו לייחד השכינה ולקשטה. 'ובית הלל אומרים: כלה נאה וחסודה,' – שצריך לידע בפרט איך להסיר בגדים צואים ולכלוך מהניצוצין ולקשטה בפרט, שתהי' השכינה כלה נאה וחסודה.
('כתר שם טוב' אות קעט)
המגיד ממעזריטש
וזהו שרז"ל 'ביתו זו אשתו' ונגד הכל נקראים 'נוקבא'. וצריך הבחנה גדולה שכל מה שרואה בבית הבריות משונים מה שבאים לפעמים - הכל הוא הוא בעצמו, דהיינו שצריך להנהגתו ומזה יוודע לו כל הצריך לענינו ולעבודתו. ובהכל מלובש השגחתו יתברך וד"ל.
(ליקוטי אמרים' אות ריג)
כ"ק אדמו"ר הזקן
'כל המשמח חתן וכלה זוכה לתורה שניתנה בחמשה קולות': 'חתן' הוא השרש נפש רוח ונשמה חי' יחידה של ישראל, ו'כלה' המה אותיות התורה, וע"י עסק התורה בשמחה זוכה לתורה שניתנה בחמשה קולות, היינו התגלות והמשכת חמש בחינות נר"נ חי' יחידה לתוך האותיות והתיבות שהוא מדבר על ידיהם.
('מאמרי אדה"ז – על מארז"ל ע' א)
כ"ק אדמו"ר האמצעי
הטעם שמעמידין החתן תחת החופה ביום חתונתו: כי החופה היא בחינת מקיף – וכל מה שיעסוק בעבודת ה' כל ימי חייו, נמשך לו מקיף בעת הזאת. ולכן צריך לקשר מחשבתו בה' אז – שעל ידי כן ימשיך ממקיף אז כו', וד"ל.
(דרושי חתונה' לאדהאמ"צ ח"ב ע' תשכ)
כ"ק אדמו"ר הצמח-צדק
כתוב בכמה מקומות וכתבים בענין טבעת קידושין שהוא דבר עגול, שזה מורה על היות ההמשכה מבחינת סובב כל העלמין שהוא בחינת מקיף, וזהו לשון 'קידושין' שהוא בחינת קדוש ומובדל.
('ספר הליקוטים' ע' א'סד)
כ"ק אדמו"ר מוהר"ש
"אשר ברא ששון ושמחה חתן וכלה". צריך להבין מהו השבח במה שברא חתן. אך הענין דהשבח הוא מה שברא למטה חתן וכלה כדוגמת חתן וכלה למעלה, ולא עוד אלא, שע"י שמשמח חתן וכלה שלמטה זוכה לבחי' חתן וכלה שלמעלה, שהיא התורה שנקראת חתן
('ספר המאמרים' – תרל"ד ע' טז)
כ"ק אדמו"ר מהורש"ב
מצוה על כאו"א לשמוח בשמחת חתן וכלה, ובשמחה גופנית דווקא – להיות שמחה זו היא גבוהה מאד במעלתה, מצד שהיא בבחי' שמחה גופנית שהגוף מתבטל ונכלל בשמחה זו . . אין בזה תערובות זרות כלל ונעשה מופשט לגמרי מכל ענין חומרי וגופני מפני שמתבטל כל גופו וחומרו באמת לאמיתו.
('שמח תשמח' תרנ"ז – ע' 103)
כ"ק אדמו"ר מוהריי"ץ
'כל הנהנה משמחת חתן ומשמחו זוכה לתורה שנתנה בחמשה קולות': 'זוכה' הוא מלשון זכות ובהירות ("ריין, קלאר"). ולכן, כאשר משמחו, שהוא שש ושמח בשמחת אהבת ישראל – אז הוא זוכה לתורה, תורתו זכה ומאירה.
(קונטרס 'דרושי חתונה' – ע' כד)
כ"ק אדמו"ר מלך המשיח שליט"א
בימים הבאים בשבוע זה חל יום הנישואין של כ"ק אדמו"ר נשיא דורנו, וענין זה מתחיל כבר ביום הש"ק שלפנ"ז, שנקרא "שבת אופרופעניש", אשר שם זה כולל כו"כ פירושים, אבל בודאי גם הפירוש הכי פשוט, שביום הש"ק זה נעשית עלי' אצל החתן עי"ז שקוראים אותו ("מ'רופט אים אויף") לעלות והוא עולה מלמטה למעלה (ובפרט שעלי' זו קשורה עם הקריאה לתורה).
...והרי כל הענינים של נשיא דור (ובנוד"ד, יום הנישואין, החל מה"אויפרופעניש" בשבת שלפנ"ז) שייכים לכאו"א מבני הדור, שהרי "הנשיא הוא הכל"...
(משיחת יו"ד אלול ה'תנש"א – בלתי מוגה)
|